2013-ban is folytatódik a Cseppnyi önbizalom program - www.indexkelet.hu

2013-03-08

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az idei évben 10 helyszínen vehetnek részt az érdeklődők kontinencia tanácsadási fogadóórákon.

Az idén ismét útjára indul a Cseppnyi Önbizalom Kontinencia Betegedukációs Program. A kezdeményezés célja, hogy felmérje a nem ellátott vizelettartási zavarban szenvedők számát, és tájékoztatást adjon az esetlegesen érintetteknek, hozzátartozóknak, ápolóknak a háziorvosi praxisokon keresztül. Az előző évben indított kezdeményezés sikere nyomán ez évben már közel 200 háziorvosi praxisban vehetnek részt az érdeklődők kontinencia tanácsadási fogadóórákon.

A vizelettartási zavarok a lakosság mintegy 6,5 százalékát érintik. A betegek többsége ellátatlan, sokan nem ismerik fel a tünetek alapján a betegséget, és nem tudják, hogy létezik megfelelő megoldás a problémájukra. Sokan félnek megnyílni, nem mernek szakemberhez fordulni és segítséget kérni, pedig az idejében felismert probléma kezelhető, a megfelelő ellátás pedig nagyban javíthatja az érintettek életminőségét.

Az Országos Alapellátási Intézet, a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara támogatásával és az SCA Hygiene Products Kft. együttműködésében megvalósuló Cseppnyi Önbizalom Kontinencia Betegedukációs Program alkalmat teremt arra, hogy az esetlegesen érintettek – és minden érdeklődő – részletes tájékoztatást kaphasson a vizelettartási zavarról, és a megoldási lehetőségekről.

A tavalyi évben a Programban több mint 15.000 érintett és érdeklődő vett részt, ami kiemelkedő a téma intim jellegét is figyelembe véve. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sikerült megszólítani azokat a betegeket is, akik eddig senkinek sem mertek beszámolni problémájukról.

A több mint 15 ezer kérdőív összesített eredményei alapján, a rendezvényeken megjelentek 64 százaléka szenvedett a vizelettartási zavar valamely formájában, azonban sokan még sosem beszéltek senkinek problémájukról.

A program kezdeményezői az idei évben is arra hívják fel a figyelmet, hogy mindenki, aki érintett bármilyen mértékű vizelettartási zavarban, és eddig esetleg szégyellt beszélni róla és orvoshoz sem mert fordulni, most merjen kérdezni, bátran kérjen segítséget, mert van megoldás a problémájára. A rendezvényeken minden olyan érdeklődőt is várnak, akik közvetlenül még nem érintettek a problémában, de a 45 és 65 közötti rizikócsoportba tartoznak, avagy hozzátartozójuk, rokonuk ápolásában kell szerepet vállalniuk.

Idén a program kiterjesztéseként országosan közel 200 háziorvosi praxisban Kontinencia Betegedukációs Fogadóórák keretében mérik fel a megjelentek érintettségi és informáltsági szintjét. Egyúttal tájékoztatást nyújtanak a betegségről, annak megfelelő kezeléséről és az inkontinencia védőeszközök megfelelő használatáról is.

A fogadóórák március és április hónapban, országosan, minden megyében több háziorvosi praxisban zajlanak majd. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében összesen 10 helyszínen nyílik lehetőség a tanácsadáson történő részvételre. Ezekre nem csak az érintetteket várják, de olyan hozzátartozókat is, akiknek családtagjaik, ismerőseik szenvednek vizelettartási zavarban és esetlegesen ápolásra is szorulnak.

A tanácsadásokat idén is a helyi szakdolgozók végzik, akik az általános tájékoztatáson túl arra is lehetőséget nyújtanak, hogy négyszemközt is feltehessék kérdéseiket a megjelentek.

Kontinencia Tanácsadási fogadóórák Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében:

Április 4., 11., 18., 25. 14-16 óra között
Háziorvosi rendelő Demecser, Szabolcs Vezér u. 11.

Április 3., 10., 17., 24. 15-17 óra között
Idősek Otthona Ibrány, Lehel, út 43-45.

Április 8., 15., 22., 29. 16-18 óra között
Háziorvosi rendelő Kemecse, Móricz Zs. u. 8-10.

Április 9., 16., 23., 30. 13-15 óra között
Háziorvosi rendelő Eperjeske, Rákóczi u. 6.

Április 8., 15., 22., 29. 15-17 óra között
Háziorvosi rendelő Bököny, Árpád u. 10.

Március 4., 11., 18., 25. 16-18 óra között
Tas Vezér Ált. Isk. és Ökoisk. Nyírtass, Árpád u. 40-42.

Április 9., 16., 23., 30. 16-18 óra között
Háziorvosi rendelő Nyírkarász, Fő u. 21/b

Április 9., 16., 23., 30. 14-16 óra között
Háziorvosi rendelő Nyírmihálydi, Zrínyi I. u. 7.

Március 5., 12., 19., 26. 14-16 óra között
Háziorvosi rendelő Piricse, Botond u. 4.

Április 9., 16., 23., 30. 15-17 óra között
Háziorvosi rendelő Fehérgyarmat, Tömöttvár u. 38.

 

Az Országos Alapellátási Intézetről

Az Országos Alapellátási Intézet az alapellátás (háziorvosi, házi gyermekorvosi, iskolaorvosi, védőnői szolgálat és a beteg otthonában nyújtott ápolási szolgáltatás) szervezési-módszertani, tudományos-kutató, gyógyító-megelőző intézménye. A népegészségügyi programmal összhangban célja a lakosság egészségi állapotának javítása, a népességet leginkább veszélyeztető betegségek visszaszorítása, a halálozások számának csökkentése, demográfiai helyzetünk javítása. Segíti az egységes, egyenlő és hatékony megelőző, gondozó és rehabilitációs tevékenységet. Alkalmazza és támogatja az Egészségügyért Felelős Államtitkárság vonatkozó iránymutatásait, együttműködik a megfelelő szakhatóságokkal és a szakfelügyeleti szolgálattal. Regionális központjain keresztül kapcsolatot tart minden alapellátási egységgel. Regionális központjain keresztül kapcsolatot tart minden alapellátási egységgel.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamaráról

A 2004-ben alapított Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) jelenleg az egyik legnagyobb létszámmal rendelkező és legtöbb szakterületet magába foglaló szakmai kamara. A MESZK a szakdolgozói hivatás gyakorlásával összefüggő ügyekben képviseli és védi a szakdolgozók jogait, valamint képviseli a szakdolgozói kart a hazai és nemzetközi szakmai szervezetekben. Legfontosabb célja, hogy szakmai és etikai támogatást nyújtson a folyamatosan önállóvá váló szakterületek dolgozóinak. Kiemelt figyelmet fordítva arra, hogy a Kamara társadalmi szerepének és súlyának megfelelő mértékben járuljon hozzá az egészségpolitika alakulásához, és ezen keresztül a lakosság egészségügyi ellátásának javításához.

Az SCA-ról

Az SCA egy nemzetközi higiéniai termék és papírgyártó vállalat, mely személyi higiéniai termékeket, higiéniai papírtermékeket, csomagolóanyagokat és papír alapanyagú termékeket állít elő. A cég higiéniai portfóliója olyan nemzetközileg ismert márkákat vonultat fel, mint a TENA és a Tork, illetve regionálisan jól ismert neveket is tartalmaz, mint például a Tempo, a Zewa, a Velvet, a Libero, a Libresse és az Edet. A vállalat a személyre szabott ellátás és a fenntartható fejlődés élharcosa és mint ilyen, világszerte minden üzleti területén elismerésnek örvend.

 

Eredeti cikk megnyitása