A háziorvosi praxisok kezében a megoldás! - IME XIII. évfolyamképalkotó diagnosztikai különszám

2014-10-01

Az olyan sokakat erintő probléma, mint a cukorbetegség vagy a szénanátha, kellően fókuszban van hazánkban az inkontinens betegek feltérképezeséhez képest.

Pedig Magyarországon legalább annyian küzdenek az akaratlan vizeletvesztéssel, mint a cukorbetegséggel, vagy a szénanáthával. Ez azonban egyelőre csak hipotézis, hiszen az érintettek minimális hányada fordul szakemberhez. A megoldas a haziorvosok kezében lehet.

Egy ilyen horderejű népegeszsegügyi problémát nem hagyhat figyelmen kivüI az egészségügy. A tájékozatlanság, a nem megfelelő ellátás sokak napjait teszi elviselhetetlenné, pedig ma már vannak olyan eszközök, amik teljes értékű életet biztosítanak. Ne gondoljuk, hogy csak az idősek, vagy a betegek érintettek. A kisebb mértékű vizeletvesztés fiatal nőknél, kismamáknál és férfiaknál is gyakori. A sikerhez vezető első lépés mindenképpen az inkontinenciáról való beszéd lenne.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a titkolt panaszokat a páciensek legszívesebben háziorvosukkal vagy a háziorvos mellett tevékenykedő szakdolgzóval beszélik meg. Ennek oka főként az alapellátásban resztvevők es a betegek közötti személyesebb kapcsolat lehet, illetve az, hogy a páciensek egy része nem tudja pontosan beazonosítani, hogy mely szakterülethez tartozik a probléma kivizsgálása, ezért háziorvosához fordul segítségért.

Éppen ezért indította útjára 3 éve az Országos Alapellátási Intézet, a Magyar Áltálanos Orvosok Tudományos Egyesülete, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és az SCA Hygiene Products Kft. - a Cseppnyi Önbizalom Kontinencia Betegedukációs Programot. A program lényege, hogy az év egy bizonyos hónapjaiban a háziorvosok kiemelten foglalkoznak az inkontinenciával úgy, hogy ingyenes tájékoztatást és állapotfelmérést biztosítsanak pácienseiknek.

A kezdeményezés célja, hogy a cukorbetegség vagy szénanátha mellett az inkontinencia is az előfordulásához meltó figyelmet kapjon szakmai körökben is, amellyel a betegek életét nagy mértékben javíthatjuk. A gyógyítás eredményesebb, ha beszélgetéssel feltérképezzük a látens problémákat, és ha erősitjük az orvos iránti bizalmat a betegben, így az ilyen kellemetlen betegségek, mint az inkontinencia is hatékonyan orvosolhatóak. Az eredmény elsöprő: eddigi 550 praxis és több, mint 50000 páciens kapott tájékoztatást a betegségről és vett részt állapotfelmérésen is.

2014. októbereben újabb 200 praxis tart majd Kontinencia Tanácsadási Hónapot, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak. A programmal kapcsolatban a www.cseppnyionbizalom.hu honlap szolgál hasznos informaciókkal mind a szakmabeliek, mind a páciensek számára, ahol megtalalható többek között az októberi tanácsadási hónapot tartó háziorvosi praxisok listaja is.

A szervezők bíznak abban, hogy a közeljövőben meg több szakember csatlakozik a kezdeményezéshez. Céljuk, hogy minden magyar háziorvos magáénak érezze és alkalmazza a Cseppnyi Önbizalom program üzenetét: szólítsuk meg azokat, akik félnek beszélni panaszaikról!
Az idei év első félévében már tbbb mint 220 háziorvosi praxisban több mint 16 000 erdeklődő, esetlegesen érintett vett részt a kontinencia tanácsadáson. A megjelentek mindegy 66 százaléka érintett volt a vizelettartási zavarban, miközben 68 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nincs elegendő ismerete a problémával kapcsolatban. Egyrészt ez okból, másrészt mert az érintettek 80 százaléka ilyen intim problémával kapcsolatban orvosától/szakdolgozójától kérne tanácsot, a szervezők egyértelműen a program folytatása mellett döntöttek.

 

Eredeti cikk megnyitása (PDF)