A vizelettartási zavar több embert érint, mint gondolná – Haon.hu

2016-04-19

Debrecen – A vizelettartási zavarok a lakosság mintegy 6,5 százalékát érintik.


A Cseppnyi Önbizalom – Kontinencia Beteg­edukációs Program 4 éves történetében új fejezet nyílik idén. Az elmúlt évek sikereinek köszönhetően a program tovább folytatódik 2016-ban is. Tavasszal rekordszámú, összesen további 1200 háziorvosi praxis csatlakozik a programhoz. A vizelettartási nehézséggel küzdők közel annyian vannak, mint a cukorbetegséggel élők, ezért fontos, hogy szinte a teljes lakosság számára elérhetővé válik az inkontinencia tanácsadás országszerte.

A program ez idáig összesen 80 ezer érdeklődőnek és 1.100 magyarországi háziorvosi praxisnak nyújtott lehetőséget arra, hogy egymásra találhasson beteg és orvos. Mindez kiemelkedő eredménynek számít, hiszen olyan intim témáról, mint a vizelettartási zavar (inkontinencia) ritkán beszélnek ilyen sokan.

Javítható életminőség

Az inkontinencia az érintettséget figyelembe véve nép­egészségügyi probléma, hiszen a vizelettartási zavarok a lakosság mintegy 6,5 százalékát érintik, és a népesség öregedésével folyamatosan nő az inkontinens betegek száma. Bár közel ugyanannyi embert érintenek e panaszok, mint a cukorbetegség vagy a szénanátha, mégis sokkal keveset beszélünk róla.

A tájékozatlanság vagy a nem megfelelő ellátás nagymértékben rontja a betegek életminőségét, elszigeteli őket a társadalomtól. Ezért csak az inkontinenciát teljes módon és megfelelően kezelő módszerek teszik lehetővé a rehabilitációt, biztosítják az elfogadható életminőséget, és amihez a legtöbb esetben szakértői segítség is szükséges.

Beszélni kell róla

A program sikerének egyik nyitja, hogy a vizelettartási panaszokban leginkább érintett, 45-65 év közötti nőket szólítja meg a háziorvos és a háziorvos mellett tevékenykedő szakdolgozó. Az eddigi tapasztalatok alapján a hölgyek szívesebben mondják el a szakdolgozóknak ha ilyen jellegű panaszuk van, hiszen velük bizalmasabb kapcsolatban vannak. A programban eddig felmért páciensek 65 százalékánál olyan fokú vizelettartási problémákat tapasztaltak, melyek alapján az érintetteket szakorvoshoz irányították.

Az akcióban résztvevő háziorvosok elsősorban azt emelték ki, hogy „a programnak sikerült egy olyan intim problémát megoldani, ami az érintett, vagy egy család számára hosszú évek óta megoldhatatlan problémának látszott. Ezzel az a bizalom, amely egy páciens, egy család és a háziorvos között kialakul, elmélyülhet, és olyan problémák, olyan betegségek megoldásához hozzásegíthet, amely bizalom nélkül nem megoldható.”

Tavasztól a Cseppnyi Önbizalom program ismét lehetőséget ad az érintetteknek – vagy esetleg családtagjaiknak, ismerőseiknek – arra, hogy bizalommal forduljanak tanácsadásért vizelettartási nehézségeikkel. Ezt a lakhelyükhöz legközelebbi – a programhoz csatlakozott – háziorvosi rendelőben tehetik meg, országszerte 1200 praxisban.

Eredeti cikk megnyitása