Cseppnyi önbizalom az élhetőbb életért - Váci Napló

2012-03-16

Becslések szerint hazákban a vizelettartási problémák a lakosság 6,5 százalékát érintik. Ennek ellenére ezt a témát társadalom még mindig tabuként kezeli, ennek "köszönhetõen" a betegek többsége egyedül próbál megküzdeni a problémával. A most induló "Cseppnyi Önbizalom" program éppen ezért a jelenlegi helyzet felmérését és javítását tûzte zászlajára, mivel megfelelõ tájékoztatással, a betegség felismerésével és ellátásával az érintettek mindenapjai is sokkal élhetõbbé válhatnak. A program Vácra is ellátogat.

Magyarországon a lakosság 6,5 százaléka küzd vizelettartási problémával, vagy más néven inkontinenciával. Ez megegyezik a magyar cukorbetegek vagy szénanáthások arányával, mégis erről a témáról sokkal kevesebb szó esik. A betegség nagyobb részben a nőket érinti - az érintettek 75 százaléka nő -, akiknél jellemzően a terhesség alatt, és/vagy 45 év felett jelennek meg a problémák. Azt, hogy ez nem pusztán az idősek problémája jól mutatja, hogy majd minden második kismama küzd ezzel a problémával. Az érintettek többsége ellátatlan, aminek oka részben az információhiány - a beteg nem

ismeri fel a tünetek alapján a betegséget -, részben pedig az, hogy az érintett egyszerűen nem tudja, hogy létezik megoldás a panaszaira.
A problémát tovább tetézi, hogy a vizelettartási nehézség még mindig tabu téma a társadalomban.
Az érintett betegek nehezen beszélnek erről orvosukkal, környezetükkel, akár családtagjaikkal is, mivel kellemetlennek érzik problémáikat, és így sajnos még távolabb kerülnek a megoldástól.

Ezek az okok is hozzájárulnak ahhoz, hogy jelenleg nem áll rendelkezésre átfogó, a teljes magyar lakosságra vonatkozó adat az inkontinencia tekintetében.
Nem ismert a betegségben érintett lakosság pontos nagysága, sem az informáltság mértéke, holott ezek az adatok szükségesek lennének a jelenlegi helyzet javításához, az érintettek, hozzátartozók megfelelő tájékoztatásához.

Annak érdekében, hogy a betegek és a veszélyeztetettek megfelelő tájékoztatásban és ezen keresztül megfelelő ellátásban részesülhessenek, "Cseppnyi Önbizalom" - Kontinencia Betegedukációs Program elnevezéssel országos kampány indul útjára 2012. márciusában. A program az Új Inkofórum kezdeményezésében, az Országos Alapellátási Intézet és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szakmai, illetve az SCA Hygiene Products Kft. anyagi támogatásával valósul meg.
A kezdeményezés célja, hogy a potenciálisan érintettek részletes információkat kaphassanak a betegségről, illetve hogy képet kapjunk a pontos érintettségről
és informáltságról. A program során személyesen szólítjuk meg azokat a betegeket, akik eddig féltek megosztani panaszaikat orvosukkal, és lehetőséget kínálunk arra, hogy nyíltan felvállalhassák problémájukat, ezáltal megismerjék a betegséget és megfelelő ellátásban részesülhessenek.

A "Cseppnyi Önbizalom" - Kontinencia Betegedukációs Programban a szervezők ingyenes fogadóórákon várják az érintetteket, érdeklődőket és a hozzátartozókat a háziorvosi rendelőkben. A fogadóórákon megjelenők részletes információt kapnak a vizelettartási zavarról, felmérik állapotuk és tájékozottságuk szintjét a betegséget illetően, valamint szükség esetén megfelelő ellátásban is részesítik.

A Magyarországon úttörőnek számító program során a tervek szerint országos szinten közel 150 praxisban, mintegy 50 ezer beteg vehet részt kontinencia tanácsadáson, így a betegségben érintettek legalább 10 százalékához eljut majd a kezdeményezés.

Vácon a Vám utca 5. szám alatti rendelőben várják a betegeket három időpontban. Március 6-án 13-15 óra között, március 10-én 9-11 óra között és március 10-én 13-15 óra között.

 

Eredeti cikk megnyitása (PDF)