Így úszhatjuk meg az inkontinenciát - Hazipatika.com

2018-05-07

Egyszerűbb, mint gondolnánk! Vajon törvényszerű, hogy az évek múlásával a vizeletcsepegéssel is szembesülnünk kelljen? Évtizedeken át sok százezren kényszerültek együtt élni a problémával, pedig többen is elkerülhetnék néhány egyszerű jó tanács betartásával. Mit tehetünk?


A kontinencia, azaz a vizeletmegtartás képessége nem születik velünk, hanem rövidebb-hosszabb idő alatt csecsemő- és kisgyermekkorban fokozatosan tanuljuk meg kontrollálni záróizmainkat. Ám ha valamit megtanultunk, igazából csak rajtunk múlik, meddig marad friss a tudásunk: amit nemcsak használunk, hanem tudatosan karban is tartunk, egész életünk során megkönnyíti életünket. Ugye milyen egyszerűen hangzik? S vajon miként lehet ez igaz a vizeletmegtartás képességére is? Pontokba szedtük a legfontosabb dolgokat, amikre oda kell figyelnünk.

Víz, víz, tiszta víz

Az első és talán a legfontosabb dolog kontinenciánk szempontjából éppen az, hogy fogjuk munkára! Igyunk rendszeresen és megfelelő mennyiségben folyadékot, lehetőleg tiszta vizet, esetleg teát, gyümölcslevet. A szénsavas frissítők, alkoholos italok nem tesznek jót, többek között a kontinenciának sem. S hogy mennyi az elég? Legalább napi másfél-két liter, de nagy melegben, megerőltető testi munka, vagy éppen kiadós testmozgás esetén ne habozzunk többet is meginni.Sokan rettegnek a kiadós folyadékfogyasztástól, mondván, hogy ők inkontinensek - ám ezzel cseppet sem segítenek magukon és problémájukon, sőt! A kevés folyadék miatt bekoncentrálódott vizelet fertőzések melegágya lehet, ráadásul esetleges elcseppenése még több problémát okozhat.

Táplálkozás

Mi köze lenne a vizeletinkontinenciához a táplálkozásnak? A kérdés elsőre jogosnak tűnik, ám vizsgáljuk csak meg alaposabban! Az egészségtelen, kevés rostot tartalmazó táplálkozás székrekedéshez vezet, amely pedig a fokozott hasprés miatt veszélyezteti a vizelet megtartásához szükséges izmok épségét. Táplálkozzon inkább rostdúsan, fogyasszon sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut és müzlit!

A mérleg titka

A normális testsúly előnyét számos forrás igazolja. Ha túlsúlyosak vagyunk, nagyobb igénybevételnek tesszük ki az izmainkat, még azokat is, amelyek létezéséről esetleg nem is tudunk. Ilyenek például a medencefenék finom izmai, amelyek a vizeletmegtartáshoz szükségesek. A túlsúly ebből a szempontból is veszélyes, de nincsenek biztonságban azok sem, akik folyamatosan súlyproblémákkal küszködnek. A hízás-fogyás körforgása hasonló, ha nem nagyobb megterhelést jelent a záróizmokra.

Álljon egyenesen!

Nem, nem kell az úttörő-ünnepségek vigyázzállására gondolni, de a helyes testtartás igenis sokat számít kontinenciánk szempontjából. Az egyenesen tartott hát, a kiemelt mellkas, az egyenes fejtartás együtt lehetővé teszik, hogy csökkenjen a hasi szervek előreesése és ne nyúljanak meg a medence szalagjai. Ezért inkább húzza ki magát!

Gyorsabban, magasabbra, erősebben

A sport szinte mindenható. A legapróbb porcikánk is meghálálja, ha sokat mozgunk, és a betegségek kétszer is meggondolják, szembeszálljanak-e erős szervezetünkkel. Ha mindenre figyelni szeretnénk, gondoljunk mozgás előtt a medencénkre is! Az "ugribugri" sportok, mint például az aerobic és társai, jók ugyan, de nem kímélik a hasűri szerveinket és a szalagokat sem. Hasonló hatású még a megerőltető fizikai munka és az élsport is. Szerencsére még így is marad elég aktív mozgásforma, amellyel szervezetünket edzhetjük, kontinenciánkat pedig fokozhatjuk. Ilyen az úszás, az alakformáló torna, a gyaloglás, de még a jóga is. Ha pedig biztosra kíván menni, ismerkedjen meg a gátizom-tornával is!

Dobja el a cigarettát!

Itt és most nem soroljuk fel újra az aktív és a passzív dohányzás összes káros hatását. Ám jó, ha tudjuk, hogy a dohányfüst okozta légzőszervi panaszok miatt előbb-utóbb minden dohányos krákogni, köhögni kezd. Ekkor pedig szinte napról-napra rombolja a medencefenék finom kis izmait, elkerülhetetlenné téve így az úgynevezett stressz-inkontinenciát, amelynek fő kiváltója éppen a köhögés.

Nemcsak csinos, de kényelmes is!

Gondolta volna, hogy a túl feszes, szoros öltözet is inkontinenciát okozhat? Pedig így van, hiszen a vizeletmegtartásért felelős izmok vérellátását is képes gátolni egy-egy szorosabb öltözék! Ezért fontos, hogy kényelmes, egyáltalán nem szűk alsó ruházatot viseljen, és olyan nadrágokat válasszon, amelyek ülve is kényelmesek, nem szorítanak.

A kontinencia megőrzése nem ördöngösség. Egyedül rajtunk múlik, mennyi ideig fogjuk gondok és zavaró vizeletcseppek nélkül élni életünket.