Inkontinencia - ingyenes tanácsadás a vizelettartási zavarokról - patikamagazin.hu

2012-02-29

Vizelettartási zavarokkal annyian küzdenek Magyarországon, amennyien szénanáthával, vagy épp a cukorbetegséggel. Míg a cukorbetegek nem félnek segítséget kérni az orvosoktól, addig a vizelettartási zavarokkal élők nehezen veszik rá magukat.

Vizelettartási zavarok - 75%-a nő, és minden második kismamánál jelentkezik

A betegség nagyobb részben a nőket érinti – az érintettek 75 százaléka nő –, akiknél jellemzően a terhesség alatt, és/vagy 45 év felett jelennek meg a problémák. Azt, hogy ez nem pusztán az idősek problémája jól mutatja, hogy majd minden második kismama küzd ezzel a problémával.

A problémát tovább tetézi, hogy a vizelettartási nehézség még mindig tabu a társadalomban. Az érintett betegek nehezen beszélnek erről orvosukkal, környezetükkel, akár családtagjaikkal is, mivel kellemetlennek érzik problémáikat, és így sajnos még távolabb kerülnek a megoldástól.

Van segítség, létezik megoldás az inkontinenciára

A „Cseppnyi Önbizalom” programban a szervezők ingyenes fogadóórákon várják az érintetteket, érdeklődőket és a hozzátartozókat a háziorvosi rendelőkben. A fogadóórákon megjelenők részletes információt kapnak a vizelettartási zavarról, felmérik állapotuk és tájékozottságuk szintjét a betegséget illetően, valamint szükség esetén megfelelő ellátásban is részesítik.
150 praxisban lesz elérhető a program, további információkat a háziorvosi rendelőkben, illetve a helyi újságokban találhatnak.

 

Eredeti cikk megnyitása