Ismét Cseppnyi Önbizalomra bíztatnak - www.weborvos.hu

2015-03-06

Idén tavasszal újabb 329 praxis csatlakozik a Kontinencia Betegedukációs Programhoz.

A vizelettartási zavar több évtizeden át az a betegség volt, melyről nem kérdezett a háziorvos és nem mert beszélni a beteg, annak ellenére, hogy olyan gyakori, mint a szénanátha. Olyannyira tabunak számított, hogy a betegek inkább házilag próbáltak megoldást találni a problémájukra, mintsem hogy szakemberhez forduljanak. Ebből sokszor több hátrány származik, mint előny, hiszen a nem kívánatos vizeletcsepegésnek szaga, kellemetlen érzése van, ami nagyban megnehezíti a hétköznapokat.

A Cseppnyi Önbizalom Program kezdeményezői bíznak abban, hogy évről-évre egyre inkább sikerül elérni, hogy az érintettek megnyíljanak háziorvosuknak, körzeti ápolójuknak és leomoljon az a fal, amely a témát övezi. A javulást jól példázza a már több mint 60.000 érdeklődő, aki az elmúlt években részt vett a programban és felvállalta problémáját.

A Cseppnyi Önbizalom Program 2012-ben indult az Országos Alapellátási Intézet, a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szakmai támogatásával és az SCA Hygiene Products Kft. partner-együttműködésében. Az idei évtől a Magyar Kontinencia Társaság is a kezdeményezés mellé állt, szakmai támogatásával járul hozzá a program sikeréhez.

Az idei év tavaszán 329 háziorvosi rendelőben várják elsősorban a szakdolgozók azokat az érintetteket és a hozzátartozókat, akik eddig féltek és nem mertek beszélni problémáról. A praxisokban rendelési időben várják a körzethez tartozó betegeket. A szakdolgozó felméri az érdeklődők tájékozottsági és érintettségi szintjét, és személyre szabott megoldást javasol a probléma megfelelő kezeléséhez.

A kezdeményezők most is arra buzdítanak mindenkit – akik vizelettartási zavarban szenvednek –, hogy merjék felvállalni problémájukat, most itt az alkalom, amikor nyíltan beszélhetnek erről háziorvosuknak.

A programról további információkat a www.cseppnyionbizalom.hu weboldalon találhat.

 

Eredeti cikk megnyitása