Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésre - Hazipatika.com

2018-05-07

Az inkontinencia meglehetősen gyakori probléma, és bár általában nők az érintettjei, valójában a férfiaknál ugyanúgy felléphet a kellemetlen vizelet-visszatartási nehézség. Akad azonban egy könnyen elvégezhető gyakorlat, amely megoldást nyújt a panaszok enyhítésére.


Először is érdemes szót ejteni a medencealapi izmokról. Ezek ugyan kívülről láthatatlanok, funkciójuk viszont nagyon is fontos: a farokcsigolya, a szeméremcsont és a combcsontok között húzódó izomkötegek támasztják alá a hasüregi szerveket, valamint gondoskodnak az altesti nyílások megfelelő zárásáról, a záróizmok akaratlagos működtetéséről.

Az inkontinencia oka

A húgyhólyag ürítését a gátizomzat szabályozza, amennyiben viszont ezek az izmok meggyengülnek, veszítenek a rugalmasságukból, úgy fellép a vizeletszivárgás. E változás hátterében számos tényező állhat, férfiak esetében például gyakran a prosztata megbetegedései váltják ki a nemkívánatos hatást. Mindazonáltal a gátizmok tudatosan is erősíthetőek, ezáltal az érintettek képesek pozitívan befolyásolni az inkontinencia progresszióját.

Vizelet-inkontinenciáról beszélünk, ha akaratunktól függetlenül vizelet ürül a húgyhólyagból. Mindegy, hogy csupán néhány cseppről vagy nagyobb mennyiségről van szó. A betegségről bővebben Betegségek A-Z rovatunkban olvashat!

A Kegel-féle gyakorlatokat az amerikai Arnold Henry Kegel dolgozta ki a 20. század közepén. Bár ez a tréning eredetileg a pubococcygeus női izomcsoport fejlesztését célozta, mára különböző módozatai ismertek, amelyek lényegét a húgycső körül elhelyezkedő izomcsoportok edzése és akaratlagos mozgatása adja. Az edzés rendszeres, napi szintű folytatása révén már néhány hét után is hatékonyabban lehetnek úrrá az inkontinenciában szenvedők az enyhe tüneteken. Ezen felül a Kegel-gyakorlatok a szexuális életben is hasznosnak bizonyulhatnak.

Lássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Természetesen az első célt az erősíteni kívánt izmok megtalálása jelenti. Ehhez üljünk le, térdeinket tárjuk kissé szét, majd húzzuk össze a vizelés megállítására használt izmokat. Ha jól járunk el, akkor az izmok megfeszítése közben a hímvessző kissé behúzódik a test felé, így tehát ezt vehetjük a helyes technika jelének. Ezt követően kezdődhet a tornagyakorlat elvégzése!

A Kegel-gyakorlat hétköznapi tevékenységek közben is elvégezhető
Szorítsuk össze öt másodpercig a már megtalált medencealapi izmokat ugyanúgy, mintha vizeletet próbálnánk meg visszatartani. Ezután öt másodpercre lazítsuk el az izmokat, hogy aztán újabb öt másodpercig tartó összehúzás következhessen. Egy-egy ilyen ciklust végezzünk el egymás után 10-15 alkalommal, a tornát pedig naponta akár négyszer-ötször. Persze, a gyakorlatok hiába végezhetőek el diszkréten, eleinte fejtörést okozhat, hogy miként illesszük be a tréninget a napi rutinunkba - idővel azonban már gond nélkül menni fog akár munka közben is. A legfontosabb természetesen a rendszeresség, hiszen csupán így érhető el a kívánt hatás.

A Kegel-féle gyakorlatok tehát segítenek az inkontinencia kialakulásának megelőzésében és késleltetésében, továbbá a már meglévő probléma kezelésében is. Ezen túlmenően a pénisz vérellátásnak javítása révén az impotencia ellen is hasznos lehet a módszer, amely képes javítani az orgazmus minőségét is, mivel az ejakulációért a medencefenéki izmok is felelősek. Mi több, egy 2014-ben publikált olasz kutatás szerint a korai magömlésen szintén javítani lehet az érintett izmok fejlesztése révén.