MIRE KÉPES EGY CSEPPNYI (ÖN)BIZALOM? VIDEO a tabudöntögető programról - Egészségügyelet.hu

2016-04-07

Az elmúlt évek alatt a magyarországi háziorvosi praxisok ötöde már résztvevője volt a 2012-benútjára indult Cseppnyi Önbizalom – Kontinencia Betegedukációs Programnak. A kezdeményezők megkérdezték azon résztvevő háziorvosok és szakdolgozók véleményét a programról, akik tevékenyen részt vállaltak abban, hogy megszólítsák, tájékoztassák, és megfelelő kezelésben részesítsék a vizelettartási zavarral küzdő érintetteket.


A szervezők a program szakmai támogatóival karöltve, több háziorvost és szakdolgozót szólítottak meg. Arra kérték őket számoljanak be arról, hogy milyen tapasztalataik voltak a program során, mennyiben segítette a Program a munkájukat, és hogyan alakult a kapcsolatuk betegeikkel a későbbiekben.

Elsősorban azt emelték ki a résztvevő háziorvosok, hogy „a programnak sikerült egy olyan intim problémát megoldani, ami az érintett, vagy egy család számára hosszú évek óta megoldhatatlan problémának látszott. Ezzel az a bizalom, amely egy páciens, egy család és a háziorvos között kialakul, elmélyülhet, és olyan problémák, olyan betegségek megoldásához hozzásegíthet, amely bizalom nélkül nem megoldható.”

A szakdolgozók az eredményesség kulcsát az őszinte, nyílt kommunikációban látták: „A program lehetővé tette, hogy a betegek merjenek beszélni a vizelettartási problémáikról – miután a kérdéseinkkel nevén neveztük a dolgokat.”

Kivétel nélkül minden megszólaló a legfontosabb eredménynek a vizelettartási zavart övező mély hallgatás megtörését tartja.

A tény, hogy megnyíltak és segítséget kértek azok az érintett betegeik, akiket a betegség olyan tevékenységekben is akadályoz, mint a közlekedés, vagy részvétel a társasági életben.

A véleményekről és tapasztalatokról szóló összefoglaló videó a vizelettartási problémák kapcsán, most az EgészségÜgyelet oldalán is megtekinthető.

A vélemények összecsengenek a program indításakor kitűzött célokkal. A már rekordszámú praxist és érdeklődőt elérő edukációs program hozzájárult a még nem ellátott inkontinens betegek felismeréséhez, az érintettek megszólításához. A praxisok rendelkezésére bocsátott tájékoztató- és szóróanyagok segítettek abban, hogy bátorítsák az érintetteket arra, hogy merjenek beszélni a problémájukról és szakemberhez forduljanak.

Az inkontinencia az érintettséget figyelembe véve népegészségügyi probléma, hiszen a vizelettartási zavarok a lakosság mintegy 6,5 százalékát érintik, és a népesség öregedésével folyamatosan nő az inkontinens betegek száma.

Bár közel ugyanannyi embert érintenek e panaszok, mint a cukorbetegség vagy a szénanátha, mégis sokkal keveset beszélünk róla.

A tájékozatlanság vagy a nem megfelelő ellátás nagymértékben rontja a betegek életminőségét, elszigeteli őket a társadalomtól. Ezért csak az inkontinenciát teljes módon és megfelelően kezelő módszerek teszik lehetővé a rehabilitációt, biztosítják az elfogadható életminőséget, és amihez a legtöbb esetben szakértői segítség is szükséges.

Az egészségügyi szempontból sokakat érintő Program kezdeményezői továbbra is várják a praxisok jelentkezését, amit IDE KATTINTVA tehetnek meg.

Eredeti cikk megnyitása