Ne szégyenkezzen az inkontinencia miatt! – Hajdú-Bihari Napló

2016-04-19

A vizelettartási zavarok a lakosság mintegy 6,5 százalékát érintik.


DEBRECEN. A Cseppnyi Önbizalom – Kontinencia Beteg­ edukációs Program 4 éves történetében új fejezet nyílik idén. Az elmúlt évek sikerei­ nek köszönhetően a program tovább folytatódik 2016­ban is. Tavasszal rekordszámú, összesen további 1200 házi­ orvosi praxis csatlakozik a programhoz. A vizelettartási nehézséggel küzdők közel annyian vannak, mint a cukorbetegséggel élők, ezért fontos, hogy szinte a teljes lakosság számára elérhetővé válik az inkontinencia tanács­ adás országszerte.

A program ez idáig összesen 80 ezer érdeklődőnek és 1.100 magyarországi háziorvosi praxisnak nyújtott lehetőséget arra, hogy egy­ másra találhasson beteg és orvos. Mindez kiemelkedő eredménynek számít, hiszen olyan intim témáról, mint a vizelettartási zavar (inkontinencia) ritkán beszélnek ilyen sokan.

Javítható életminőség

Az inkontinencia az érintettséget figyelembe véve nép­ egészségügyi probléma, hiszen a vizelettartási zavarok a lakosság mintegy 6,5 százalékát érintik, és a népesség öregedésével folyamatosan nő az inkontinens betegek száma. Bár közel ugyanannyi embert érintenek e panaszok, mint a cukorbetegség vagy a széna­ nátha, mégis sokkal keveset beszélünk róla. A tájékozatlanság vagy a nem megfelelő ellátás nagy­ mértékben rontja a betegek életminőségét, elszigeteli őket a társadalomtól. Ezért csak az inkontinenciát teljes módon és megfelelően kezelő módszerek teszik lehetővé a rehabilitációt, biztosítják az elfogadható életminőséget, és amihez a legtöbb esetben szakértői segítség is szükséges.

Beszélni kell róla

A program sikerének egyik nyitja, hogy a vizelettartási panaszokban leginkább érin­ tett, 45­65 év közötti nőket szólítja meg a háziorvos és a háziorvos mellett tevékenykedő szakdolgozó. Az eddigi tapasztalatok alapján a hölgyek szívesebben mondják el a szakdolgozóknak ha ilyen jellegű panaszuk van, hiszen velük bizalmasabb kapcsolatban vannak. A programban eddig felmért páciensek 65 százalékánál olyan fokú vizelettartási problémákat tapasztaltak, melyek alapján az érintetteket szakorvoshoz irányították.

Az akcióban résztvevő házi­ orvosok elsősorban azt emelték ki, hogy „a programnak sikerült egy olyan intim problémát megoldani, ami az érin­ tett, vagy egy család számára hosszú évek óta megoldhatatlan problémának látszott.

Ezzel az a bizalom, amely egy páciens, egy család és a házi­ orvos között kialakul, elmélyülhet, és olyan problémák, olyan betegségek megoldásához hozzásegíthet, amely bizalom nélkül nem megold­ ható.” Tavasztól a Cseppnyi Ön­ bizalom program ismét lehetőséget ad az érintetteknek – vagy esetleg családtagjaiknak, ismerőseiknek – arra, hogy bizalommal forduljanak tanácsadásért vizelet­ tartási nehézségeikkel. Ezt a lakhelyükhöz legközelebbi – a programhoz csatlakozott – háziorvosi rendelőben te­ hetik meg, országszerte 1200 praxisban.

Debreceni praxisok

Amennyiben szeretné felméretni kontinencia szintjét és bővebb információra lenne szüksége a témában, Debrecenben a következő háziorvosi praxisoknál kérhet segítséget.

 

Dr. Boldogh Zoltán Alsójózsai út 6

Dr. Király Csaba Bartók B. u. 2-26

Dr. Boros István Sámsoni út 81

Dr. Berbik Ágnes Thomas M. u. 45

Dr. Bényei Péter Jerikó u. 27

Dr. Bakos Tünde Boglárka Füredi u. 42

Dr. Virágh Mária Tócóskert u 1-7

Dr. Radócz Attila Csigekert u 9

Dr. Lente Kálmán Tócoskert 1

Dr. Babály Sándor Tócoskert 1

Dr. Elekes Ildikó Epreskert u. 7

Dr. Csuka Ildikó Tégláskert 51

Dr. Muszbek Ildikó Ilona Cegléd u. 6

Dr. Bene Zsuzsa Csapó u. 98

Dr. Aranyi Tamás Dobozi u. 2

Dr. Kristóf Enikő Apafi u. 30

Dr. Kovács István Jánosi u. 14

Dr. Bednárszky Ildikó Apafi u. 30

Dr. Jodál Judit Ibolya u. 25

Dr. Sólyom Zsuzsanna Darabos u. 20

Dr. Juhász István Darabos u. 20

Dr. Bíró Edit Darabos u. 20

Dr. Ticz Irén Erzsébet u. 11-13

Dr. Somogyi Irén Erzsébet u. 11-13

Dr. Pécsi Éva Erzsébet u. 11-13

Dr. Nyilas Gizella Erzsébet u. 11-13

KA: A program segít abban, hogy a betegek mernek beszélni a problémájukról