Nem kell szégyellni a vizeletcsepegést! - www.hazipatika.com

2014-09-25

Az akaratlan vizeletvesztéssel százezrek küzdenek nap mint nap, mégis kevesen kérnek segítséget, legtöbben szégyellik problémájukat.

A vizelettartási probléma ma Magyarországon körülbelül 500.000 embert érint, azonban közülük csak minden ötödik fordul orvoshoz legtöbben kellemetlennek érzik, és nem mernek beszélni róla. Sokan a tünetek alapján fel sem ismerik a betegséget, és arról sem tudnak, hogy létezik megfelelő megoldás a panaszaikra. A megfelelő tájékoztatás tehát itt is kulcsfontosságú, hiszen az inkontinencia tüneteinek korai észlelése után megkezdett kezelés is hatékonyabb lehet.

Nem kell más, mint egy cseppnyi önbizalom - vélik a szakemberek, és minden érintettet arra biztatnak, hogy ne csak akkor látogassanak el a rendelőbe, ha a probléma már súlyos, ugyanis a rizikófaktorok és a tünetek ismerete segít a megelőzésben is, és ha nyíltan beszélünk róla, környezetünket is bátorítjuk a megszólalásra.

Hogy a vizeletcsepegés ne legyen tabu téma - ezért indult el a Cseppnyi Önbizalom Betegedukációs program négy évvel ezelőtt az Országos

Alapellátási Intézet, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara az SCA Hygiene Products Kft. támogatásával.A minden év októberében szervezett programon lehetőség van konzultálni a résztvevő háziorvosokkal és asszisztenseikkel, akik tanácsokkal, állapotfelméréssel várják az érintetteket és érdeklődőket. Az eddigi 550 részvevő praxis újabb 200 háziorvossal bővült, és a szervezők reményei szerint az eddigi 50 ezer közreműködőhöz is további újabb ezrek csatlakoznak idén októberben.

Végezetül szeretnénk egy tesztet is figyelmébe ajánlani: tesztelje le, hogy mennyire van otthon egy olyan témában, mely közeli ismerősei közül is sokakat érinthet, illetve Önnél is előfordulhat!

1. Magyarországon melyik egészségügyi probléma arányaival vetekszik az inkontinencia mértéke?

a) szív- és érrendszeri megbetegedések
b) szénanátha
c) csontritkulás

2. Kiknél fordulhat elő leggyakrabban akaratlan vizeletvesztés?

a) csak idős betegeknél
b) nőknél várandósság és menopauza idején, férfiaknál prosztata megbetegedések esetén, illetve mindkét nemnél idősebb korban
c) csak nőknél

3. Mit jelent a "stressz-inkontinencia" kifejezés?

a) a stresszes életmódból fakadó vizelettartási panaszok
b) a szorongó lelkiállapot okozta vizeletvesztés
c) a hasűri nyomás fokozódása (pl. tüsszentés) miatti vizelettartási panaszok

4. Milyen életszakaszokban fordulhat elő akaratlan vizeletvesztés a hormonális változások hatására?

a) menopauza és várandósság
b) serdülőkor
c) nem függ össze a hormonokkal

5. Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

a) kevesebb folyadékot fogyasztunk
b) csak pamut alsóneműt viselünk
c) gátizomtornát végzünk

A helyes válaszok: b, b, c, a, c

 

Eredeti cikk megnyitása