Októberben ismét Cseppnyi Önbizalomhoz juthatunk - www.weborvos.hu

2014-09-17

Ingyenes tájékoztatással és állapotfelméréssel várják pácienseiket a csatlakozó háziorvosok.
Az olyan sokakat érintő probléma, mint a cukorbetegség vagy a szénanátha, kellően fókuszban van hazánkban az inkontinens betegek feltérképezéséhez képest.

Pedig Magyarországon legalább annyian küzdenek az akaratlan vizeletvesztéssel, mint a cukorbetegséggel, vagy a szénanáthával. Ez azonban egyelőre csak hipotézis, hiszen az érintettek minimális hányada fordul szakemberhez. A megoldás a háziorvosok kezében lehet.

A gyakorlat azt mutatja ugyanis, hogy a titkolt panaszokat a páciensek legszívesebben háziorvosukkal vagy a háziorvos mellett tevékenykedő szakdolgozóval beszélik meg. Ennek oka főként az alapellátásban résztvevők és a betegek közötti személyesebb kapcsolat lehet, illetve az, hogy a páciensek egy része nem tudja pontosan beazonosítani, hogy mely szakterülethez tartozik a probléma kivizsgálása, ezért háziorvosához fordul segítségért.

Éppen ezért indította útjára 3 éve az Országos Alapellátási Intézet, a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és az SCA Hygiene Products Kft. – a Cseppnyi Önbizalom Kontinencia Betegedukációs Programot. A program lényege, hogy az év egy bizonyos hónapjaiban a háziorvosok kiemelten foglalkoznak az inkontinenciával úgy, hogy ingyenes tájékoztatást és állapotfelmérést biztosítsanak pácienseiknek.

A kezdeményezés célja, hogy a cukorbetegség vagy szénanátha mellett az inkontinencia is az előfordulásához méltó figyelmet kapjon szakmai körökben is, amellyel a betegek élete nagy mértékben javítható. A gyógyítás eredményesebb, ha beszélgetéssel feltérképezik a látens problémákat, és ha erősítik az orvos iránti bizalmat a betegben, így az ilyen kellemetlen betegségek, mint az inkontinencia is hatékonyan orvosolhatóak.

Az eredmény elsöprő: eddigi 550 praxis és több, mint 50000 páciens kapott tájékoztatást a betegségről és vett részt állapotfelmérésen is.
2014. októberében újabb 200 praxis tart majd Kontinencia Tanácsadási Hónapot, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak. A programmal kapcsolatban a www.cseppnyionbizalom.hu honlap szolgál hasznos információkkal mind a szakmabeliek, mind a páciensek számára, ahol megtalálható többek között az októberi tanácsadási hónapot tartó háziorvosi praxisok listája is.

Az idei év első félévében már több mint 220 háziorvosi praxisban több mint 16 000 érdeklődő vett részt a kontinencia tanácsadáson. A megjelentek mindegy 66 százaléka érintett volt a vizelettartási zavarban, miközben 68 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nincs elegendő ismerete a problémával kapcsolatban. Egyrészt ez okból, másrészt mert az érintettek 80 százaléka ilyen intim problémával kapcsolatban orvosától/szakdolgozójától kérne tanácsot, a szervezők egyértelműen a program folytatása mellett döntöttek.

 

Eredeti cikk megnyitása