Tabudöntögető program a háziorvosi rendelőben – Weborvos.hu

2016-04-08

Tavasszal rekordszámú, összesen további 1200 háziorvosi praxis csatlakozik a programhoz.


A Cseppnyi Önbizalom – Kontinencia Betegedukációs Program 4 éves történetében új fejezet nyílik idén. Az elmúlt évek sikereinek köszönhetően a program tovább folytatódik 2016-ban is. Tavasszal rekordszámú, összesen további 1200 háziorvosi praxis csatlakozik a programhoz. A vizelettartási nehézséggel küzdők csaknem annyian vannak, mint a cukorbetegséggel élők, ezért fontos, hogy szinte a teljes lakosság számára elérhetővé válik az inkontinencia tanácsadás országszerte.

A program ez idáig összesen 80.000 érdeklődőnek és 1.100 magyarországi háziorvosi praxisnak nyújtott lehetőséget arra, hogy egymásra találhasson beteg és orvos. Mindez kiemelkedő eredménynek számít, hiszen olyan intim témáról, mint a vizelettartási zavar (inkontinencia) ritkán beszélnek ilyen sokan.

Az inkontinencia az érintettséget figyelembe véve népegészségügyi probléma, hiszen a vizelettartási zavarok a lakosság mintegy 6,5 százalékát érintik, és a népesség öregedésével folyamatosan nő az inkontinens betegek száma. Bár közel ugyanannyi embert érintenek e panaszok, mint a cukorbetegség vagy a szénanátha, mégis sokkal keveset beszélünk róla.

A tájékozatlanság vagy a nem megfelelő ellátás nagymértékben rontja a betegek életminőségét, elszigeteli őket a társadalomtól. Ezért csak az inkontinenciát teljes módón és megfelelően kezelő módszerek teszik lehetővé a rehabilitációt, biztosítják az elfogadható életminőséget, és amihez a legtöbb esetben szakértői segítség is szükséges.

A Cseppnyi Önbizalom Program 2012-ben indult az Országos Alapellátási Intézet, a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szakmai támogatásával és az SCA Hygiene Products Kft. partner-együttműködésében. 2015-től a Magyar Kontinencia Társaság is a kezdeményezés mellé állt, szakmailag hozzájárulva a Program folytatásához.

A program sikerének egyik nyitja, hogy a vizelettartási panaszokban leginkább érintett, 45-65 év közötti nőket szólítja meg a háziorvos és a háziorvos mellett tevékenykedő szakdolgozó. Az eddigi tapasztalatok alapján a hölgyek szívesebben mondják el a szakdolgozóknak ha ilyen jellegű panaszuk van, hiszen velük bizalmasabb kapcsolatban vannak. A programban eddig felmért páciensek 65 százalékánál olyan fokú vizelettartási problémákat tapasztaltak, melyek alapján az érintetteket szakorvoshoz irányították.

Tavasztól a Cseppnyi Önbizalom program ismét lehetőséget ad az érintetteknek – vagy esetleg családtagjaiknak, ismerőseiknek – arra, hogy bizalommal forduljanak tanácsadásért vizelettartási nehézségeikkel. Ezt a lakhelyükhöz legközelebbi – a programhoz csatlakozott – háziorvosi rendelőben tehetik meg, országszerte 1200 praxisban. A részt vevő praxisok listája (megyék és települések szerint bontásban) itt érhető el.

A kezdeményezők továbbra is várják a praxisok jelentkezését a programba, amit itt tehetnek meg

A szervezők a program szakmai támogatóival karöltve, több háziorvost és szakdolgozót szólítottak meg. Arra kérték őket számoljanak be arról, hogy milyen tapasztalataik voltak a program során, mennyiben segítette a Program a munkájukat, és hogyan alakult a kapcsolatuk betegeikkel a későbbiekben. A véleményekről és tapasztalatokról szóló összefoglaló videó.

Eredeti cikk megnyitása