Tudatos étkezés: viszlát, vizeletcsepegés! - Hazipatika.com

2018-05-07

Férfiakkal és nőkkel is megeshet, hogy nehezen tudják tartani vizeletüket, gyakran kell vécére menniük, sőt vigyázniuk kell, ne történjen velük kínos baleset, elcseppenés. Jó tudni, hogy ennek veszélyét az elfogyasztott ételek-italok is fokozhatják.


Egy szégyenlősen rejtegetett állapot: az akaratlan vizeletcsepegés


Lassan már óránként kell vécére mennie, alig mer eltávolodni az illemhely közeléből? Úgy érzi, minden köhögés, tüsszentés kockázattal jár, és futásra, ugrálással járó testmozgásra gondolni sem mer? Ön valószínűleg vizelettartási problémával, azaz inkontinenciával küzd. Ennek hátterében számos kiváltó ok lehet, a szülések során vagy a túlsúly hatására megereszkedett gátizmoktól kezdve a vizelet-kiválasztás, a hólyagműködés zavaraiig. Férfiaknál a prosztata jóindulatú megnagyobbodása is kiválthatja ezeket a tüneteket.


Sokakat sújt az inkontinencia


Sokkal többen szenvednek ilyen panaszoktól, mint gondolná, de sajnos, ma is egyfajta szégyenként élik meg sokan, nem mernek beszélni róla még szakembernek sem.

Gyakran felhívjuk rá a figyelmet, mégis újra meg újra el kell mondani, hogy - a húgyúti rendszer bármelyik állomásának funkciózavara vezessen is az inkontinens tünetekhez -, a vizelettartási zavar ugyanolyan betegség, mint bármi más, vagyis teljesen indokolatlan az a szemérmesség, amellyel sokan ezt a problémát kezelik. Ha ilyen kellemetlenségeket tapasztal, mindenképpen mielőbb menjen el orvoshoz, vizsgáltassa ki az okokat, mielőtt az életminőségét megrontja, a mindennapjait átalakítja ez a gond. Ugyanakkor jó tudnia, hogy saját maga is sokat tehet ellene, hiszen elővigyázatossággal, néhány egyszerű életmódi, étrendi változtatással segíthet elkerülni a kínos helyzeteket.


Vizeletcsepegés esetén is igyon eleget!


Sokan legelőször arra gondolnak, hogy segíthet, ha kevesebbet isznak ezentúl. A folyadékmegvonás azonban nem megoldás, sőt a vizelet besűrűsödése, a pangó vizeletben a kórokozók elszaporodása a húgyhólyag irritációjához, húgyúti fertőzésekhez, gyulladásokhoz és egyéb rendellenességekhez, például kőképződéshez stb. vezethet. Egy egészséges ember szervezete átlagosan 2-2,5 liter folyadék bevitelét igényli naponta, ennyi kell a keringés, a kiválasztás, a méregtelenítés normális működésének fenntartásához.
Ha ezt a mennyiséget tartósan nem éri el a folyadékfogyasztás, annak előbb-utóbb következményei lesznek: azimmunrendszermeggyengül, a bőr szárazzá, petyhüdtté válik, többek között fejfájás, karikás szemek, a vizelet csípőssé válása jelzik a gondokat.


Mi legyen a pohárban?


Inni tehát kell, de egyáltalán nem mindegy, mit. Tanácsosabb kerülni minden olyan folyadékot, amely ingerelheti a húgyhólyagot, így például a szénsavas ásványvíz helyett válassza inkább a buborékmentes változatot. Fontos tudnivaló, hogy a koffein erősen vízhajtó hatású, így a kávé, a kóla, a fekete tea, a jelentős koffeintartalmú energiaitalok fogyasztása nem ajánlott. Aki a kávézás szertartásáról nem tud lemondani, koffeinmentes babkávéval vagy cikóriából, malátából készült pótkávéval helyettesítheti kedvenc italát. A mesterséges édesítőszereknek is van vízhajtó hatása, így a "light" üdítők választása sem szerencsés.

Az energiaital legsúlyosabb hatása


Igen komoly következményei lehetnek az energiaitalok túlzott fogyasztásának, amit egy floridai férfi esete is alátámaszt. Az esetről itt olvashat bővebben.

A gyümölcsteákat bátran lehet fogyasztani, de agyógynövényekközül jó tudni, melyik főzetének van vízhajtó hatása, amely meggyorsíthatja a vizelet-kiválasztást, és megnehezítheti a biztonságos vizelettartást. Így például a csalán-, a bodza-, a hársfatea amilyen jó hatásúak légúti megbetegedésekre, annyira érdemes csínján bánni velük az erős vízhajtó hatásuk miatt.
Nemcsak az italok, hanem az ételek között is vannak olyanok, amelyek vízhajtó hatásuk vagy a hólyagot irritáló összetevői miatt nem ajánlhatóak vizelettartási nehézségek esetén. Így például a paradicsomos és általában a savas ételek ezek közé tartoznak, és az erősen fűszerezett, "kétszer csípő" fogásokat is jobb kerülni, mivel ezek irritálhatják, nagyobb aktivitásra késztetik a húgyhólyagot.
A zeller, az uborka, a görög és a sárgadinnye, a petrezselyem, a spárga, a cékla és a retek vízhajtó hatását pedig érdemes figyelembe venni az étrend összeállításakor, legalább annyira, hogy néhány órával az esti lefekvés előtt vagy utazásra készülődve ne fogyasszák ezeket.

Ellenőrizze testsúlyát

Ha az inkontinencia tüneteit enyhíteni szeretné, tanácsos ellenőrizni, rendben van-e a testtömege. Az elhízás, a medencére nehezedő, jelentős túlsúly ugyanis hozzájárul a gátizmok, köztük a húgycsőnyílás záróizmának megnyúlásához, lazábbá, renyhévé válásához. Sok esetben egy eredményes súlycsökkentő diéta önmagában megoldja, legalábbis nagyban enyhíti a vizelettartási zavarokat. Így egy okosan összeállított, a szükséges tápanyagokat, vitaminokat kiegyensúlyozottan tartalmazó fogyókúrát mindenképpen csak ajánlani lehet a túlsúlyos érintettek számára.

Ajánlott:

 • 2-2,5 liter folyadék/nap
 • maláta, cikória, vagy koffeinmentes kávé
 • gyümölcsteák
 • súlycsökkentő diéta
 • absztinencia
 • orvosi kivizsgálás

Nem ajánlott:

 • szénsavas italok
 • kávé
 • kóla
 • fekete tea
 • energiaitalok
 • light üdítők
 • savas ételek
 • csípős, túlfűszerezett ételek

Csak a vízhajtó hatás figyelembevételével ajánlott:

 • csalán-, bodza-, hársfatea
 • zeller
 • uborka
 • dinnye
 • spárga
 • cékla
 • petrezselyem
 • retek