Vizeletcsepegés: ki tud segíteni? - Hazipatika.com

2017-11-20

Az inkontinencia a férfiakat is sújtja, nemcsak a nőket: elsősorban a középkorú és az idős emberek gyakori panasza. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni vele, és kideríteni az okokat!


A vizeletcsepegés nem betegség, hanem egy egészségügyi probléma egyik tünete. Férfiaknál leggyakrabban a prosztata betegségeivel kapcsolatban jelentkezik. Oka lehet például a jóindulatú prosztatanagyobbodás vagy a prosztataeltávolítást követő záróizomgyengeség.

Milyen vizsgálatokra számíthat?

A háziorvos első körben kideríti, nem áll-e húgyútifertőzésaz inkontinencia hátterében. Vizeletvizsgálat segítségével kimutatható a gyulladás. A vizeletminta adása előtt alaposan meg kell mosni a külső nemi szervek környékét, majd az úgynevezett "középsugaras vizeletet" kell a mintagyűjtő edényben felfogni.

Vizeletcitológiával a daganatos sejtek jelenléte kutatható. Ha további vizsgálatokra is szükség van, akkor urológus szakorvoshoz kell fordulni. Ő valószínűleg kérni fog a beteg által vezetett vizelési naplót, és speciális kérdőívet is kitöltet a vizelési szokásokkal kapcsolatban az inkontinencia súlyosságának és típusának tisztázásához.

A kismedencei ultrahangvizsgálat információkat nyújt a vesék és a hólyag állapotáról. Meghatározható segítségével a hólyagban vizelés után visszamaradó vizelet mennyisége is. (Nagy mennyiségű visszamaradó vizelet utalhat a húgyutak szűkületére, a hólyag idegeinek, izomzatának károsodására).

Olykor urodinamikai vizsgálatokra is szükség lehet. Ez azt jelenti, hogy egy vékony mérőkatéterrel megmérik a nyomást a hólyagban és a húgycsőben, így meghatározható a hólyag befogadóképessége és a záróizomzat ereje. (A beteg számára nem fájdalmas a vizsgálat.) Létezik úgynevezett stresszteszt is: a vizeletcsepegést figyelik köhögés közben.

A cisztográfiavizsgálat azt jelenti, hogy festékanyaggal (kontrasztanyaggal) töltik fel a hólyagot, majd a vizeléskor készült röntgenfelvételek segítségével keresik a vizeletelvezetési rendszer rendellenességeit. A cisztoszkópia során pedig egy optikai készülékkel ellátott vékony csövet (cisztoszkópot) juttatnak fel a húgycsövön keresztül a hólyagba, így tekintik meg a hólyag belső falát, illetve bizonyos elváltozások el is távolíthatóak.

Teljes cikk megnyitása